L’autoestima en noies adolescents

Per què és important ajudar els adolescents a millorar la seva autoestima?

Les i els adolescents que tenen bona autoestima pateixen menys estrès, gaudeixen més de les experiència positives, afronten amb més eficàcia les experiències negatives, són menys susceptibles a la pressió dels altres i tenen més èxit acadèmic.

En canvi, les i els adolescents amb baixa autoestima pateixen més símptomes psicopatològics, com ara reaccions d’ansietat, símptomes depressius, desesperança, ideació suïcida, consum abusiu d’alcohol i altres drogues, etc.

Les noies, a més a més, també presenten conductes sexuals de risc i tenen més possibilitats de patir trastorns de la conducta alimentària.

Això és així al llarg de tota la infància i adolescència?

No. Durant la infància, els infants de tots dos sexes tenen un nivell relativament alt d’autoestima, però en la pre-adolescència es produeix una disminució de l’autoestima, especialment en noies.

Al llarg de l’adolescència, els nois van recuperant nivells més alts d’autoestima, mentre que les noies segueixen experimentant una disminució constant d’aquesta.

El punt de màxima diferència entre l’autoestima que presenten els nois i la que presenten les noies és l’adolescència tardana (16-17 anys).

De què depèn l’autoestima en adolescents?

L’autoestima en els nois adolescents depèn molt dels èxits personals. En canvi, l’autoestima en noies adolescents depèn més de l’aprovació o desaprovació de les persones significatives. Això es deu a la socialització de gènere, que inculca valors diferents a nois i noies.

Els valors que s’inculquen als nois tenen a veure amb l’assoliment de fites, amb el lideratge, amb la insubmissió…

Els valors que s’inculquen a les noies estan més relacionats amb l’atenció a les cures, la necessitat d’agradar als altres, la submissió…

Com afecta això a la vida adulta?

Els i les adolescents amb baixa autoestima tenen més risc de patir problemes de salut física i mental durant l’edat adulta, a més de tenir pitjors expectatives laborals i econòmiques.

En conseqüència, treballar per a millorar l’autoestima dels adolescents, i especialment de les noies, ajuda a garantir una adultesa més sana a nivell físic i mental, millors expectatives de futur i relacions més sanes i gratificants.

Mariló Grassot

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Scroll to Top