La motxilla de la violència

Diversos estudis han observat que la violència masclista genera  uns efectes comuns en moltes dones que la pateixen. Aquest conjunt d’efectes se’ls anomena motxilla de la violència (Tamaia, 2019).

Veiem-los:

Estrès

El fet de no poder controlar la situació i l’efecte traumàtic de les agressions rebudes generen un estrès que, si no s’aconsegueix sortir de la situació de violència, es va cronificant al llarg del temps.

Angoixa

Els esclats violents són imprevisibles, això provoca una angoixa constant per la incertesa de no saber quan hi haurà el següent esclat de violència o abús.

Cansament, tant físic com emocional

La presència d’estrès continuat, l’activació mental per a l’autoprotecció, la responsabilitat de la cura familiar, entre d’altres, provoquen molt cansament i dificultat  per enfrontar el dia a dia.

Tristor

Els sentiments de desesperança i desemparament, la baixa autoestima i la sensació de indefensió acaben provocant un sentiment profund de tristor, que pot avocar a una depressió clínica.

Abandonament d’elles mateixes

Les humiliacions constants provoquen una destrucció de l’autoestima i un abandonament de la pròpia cura a tots els nivells (salut, imatge, abandonament de les activitats plaents, resignació, etc.)

Vergonya

Moltes dones víctimes de violència senten vergonya perquè se senten responsables del manteniment de la situació i troben poca comprensió en les persones properes. Aquesta vergonya propicia l’aïllament de l’entorn i les fa encara més vulnerables.

Por

Les dones, quan senten por, sovint es paralitzen i dubten de les pròpies capacitats per a fer front als abusos de la parella.

Culpa

Els agressors masclistes saben com manipular la seva víctima perquè se senti responsable de l’agressió. Això provoca sentiments de culpa en la víctima i molta confusió.

Tots aquests factors s’alimenten entre ells i es van agreujant mentre persisteix la situació de violència, dificultant a la dona de trobar una sortida possible.

Si estàs vivint una relació de violència o coneixes algú que l’estigui patint, demana ajuda:

Telèfon d’atenció contra la violència masclista: 900 900 120

També pots contactar amb un servei especialitzat, com els SIAD (Servei d’informació i Atenció a les Dones) que hi ha a diversos municipis, o amb un professional expert que et pugui escoltar i acompanyar en el procés de superar la violència i convertir-te en supervivent.

Mariló Grassot

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Scroll to Top