Dormir bé, bàsic per a una bona salut mental

 
Dormir bé és necessari per a regular l’estat d’ànim i mantenir una bona salut mental. La falta de son pot generar i/o empitjorar problemes d’ansietat, depressió i estrès.
Us ofereixo alguns consells per a millorar el descans nocturn:
 
Intenta mantenir un horari regular de son:
Prova d’anar a dormir i llevar-te cada dia a la mateixa hora, fins i tot els caps de setmana.
 
Crea un ambient tranquil:
L’habitació hauria d’estar a les fosques, en silenci i amb la temperatura adequada (més aviat fresca). Prova d’utilitzar taps per a les orelles si hi ha sorolls que et molestin.
 
Evita l’exposició a dispositius electrònics:
La llum que emeten les pantalles de mòbils, tauletes i televisors interfereix en la producció de melatonina, l’hormona que regula el son.
 
Evita les migdiades llargues:
Si fas migdiada, no hauria de ser més llarga de 20-30 minuts, per tal que no interfereixi en el teu cicle del son-vigilia.
 
Fes exercici regularment:
L’exercici regular ajuda a millorar la qualitat del son, però evita fer exercici d’alta intensitat a última hora del dia, perquè dificulta conciliar el son.
 
Evita l’alcohol, la cafeïna i el tabac abans d’anar a dormir:
Encara que algunes persones consideren que aquests productes els relaxen, en realitat són substàncies que afecten negativament la qualitat del son.
 
Relaxa’t abans d’anar a dormir:
Pots practicar tècniques de relaxació, com la meditació o la respiració profunda, per ajudar-te a relaxar-te abans d’anar a dormir. Altres activitats, com llegir i escoltar la ràdio, també ajuden a relaxar-se i conciliar el son.

 

Consulta un professional:
Si, tot i seguir aquests consells, veus que no millora la qualitat del teu son, consulta un professional expert que t’ajudi a determinar quina és la causa d’aquesta dificultat.

 

Mariló Grassot

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Desplaça cap amunt