Consells per a cuidadores de persones dependents

 
Sigui pels rols de gènere establerts, sigui perquè tenim una major sensibilitat i predisposició a l’ajuda, o per ambdues coses, generalment som les dones les que assumim la cura de les persones dependents.
Quan aquesta tasca la desenvolupa una dona de la família, a part de ser una feina feixuga, també sol ser una feina no-remunerada.
Tenir cura d’una persona dependent comporta assumir una tasca que, tot i que pot ser bonica i gratificant, malauradament s’anirà fent més feixuga a mida que la persona dependent vagi perdent capacitats. I si la persona cuidadora no pren certes precaucions per a tenir cura, també, d’ella mateixa, pot provocar el que s’anomena esgotament del cuidador (jo en diria esgotament de la cuidadora).
Us ofereixo alguns consells per a prevenir l’esgotament del cuidador:
 
Pren-te temps per a tu mateixa
Busca el moment per a fer coses que t’agradin, surt a caminar, queda amb altres persones, buscar espais on relaxar-te.
 
Busca suport
Parla amb familiars i amics o busca un grup de suport a cuidadors per a compartir preocupacions i obtenir ajuda i orientació.

 

Aprèn a delegar
No cal que ho facis tot tu sola. Demana ajuda a altres membres de la família per a compartir tasques i responsabilitats.

 

Posa límits
Aprèn a dir no i a establir límits clars per a protegir el teu temps i la teva energia.

 

Practica l’autocompassió
Dona’t permís per a cometre errors i no ser perfecte, ningú no ho és. Sigues amable amb tu mateixa i pren-te els errors com oportunitats per a aprendre.

 

Cuida la teva salut
Mira de dormir prou, menjar saludable i fer exercici regularment per a mantenir una bona salut física i mental.

 

Busca ajuda professional
Si, tot i això, veus que ja no pots amb tot i comences a sentir esgotament físic i/o mental, busca una professional especialitzada que et pugui ajudar.
 
Mariló Grassot

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Desplaça cap amunt